BORDER COLLIE – MENTALITET OCH ARBETSSÄTT 

Texten är tagen från rasklubben – Svak samt med egna tilläg!

Border collies är alerta, pigga och livliga hundar, väldigt varierande i storlek, färg, örontyp och hårlag – och med ett vanligtvis mjukt och vänligt lynne. Den är mycket undergiven sin förare, vilket bottnar i flockinstinkten och känslan för strikt rangordning. 

Border collie är en hundras med enorm arbetsvilja, den ger aldrig upp i sitt arbete. Snabb reaktions- förmåga, låga, smidiga rörelser och snabba rusher känne- tecknar dess rörelsemönster. Den tvärvänder på stället, för att sätta efter enstaka djur om det behövs (svänger runt på sina bakben, kastar ofta huvud och hals uppåt-bakåt for att överföra vikten till bakdelen och sätter iväg i en annan riktning, praktiskt taget utan minskning av hastigheten). Den tillåter inga djur att gå sina egna vägar, sätta sig på tvären eller lämnas efter. Hunden är överallt och ser efter – framför, bakom och vid sidorna av flocken – och driver djuren dit de ska. I arbetet med djurhantering har den utvecklat en stark ledarvilja, som ibland kan vara svår att både tyda och styra – tyda med tanke på den undergivenhet hunden visar sin förare.

Vallningsinstinkten gör att en border collie vallar ”allt och alla”. Om den inte får arbeta med hjärnan eller valla naturligt på djur, kanaliserar den sin vallningsinstinkt på något annat istället, t.ex. bilar, cyklister, springande barn eller gångtra- fikanter, vilket kan bli nog så besvärande och ibland myck- et olyckligt för en ovan hundägare – i synnerhet då man bor i tättbebyggt område. Välbalanserad uppfostran (förbud–avledning) är därför mycket viktig (ibland svårbemästrad) för en bordercollie i stads- miljö. Rasen är avlad för vallning och den kräver ett starkt och mycket tydligt ledarskap för att själv uppnå balans – mental och fysisk.

Med sitt livliga temperament är en border collie känslig och mycket mottaglig för intryck från sin omgivning. Den är ytterst observant och kräver en påpasslig och alert förare som har en god känsla för ”timing”.
Varhelst något händer vill den genast vara med och lösa ”problemet” på sitt eget sätt. Med sin starka ledarvilja kan den lätt ställa till bekymmer , något att tänka på för den som funderar på att skaffa sig en border collie – och bor i tätort eller i staden.

I vallningsarbetet värderas helt andra egenskaper än i övrigt bruksarbete t.ex. förutseende, balans, koncentration, ”eye” = hundens sätt att närma sig djuren, (låg, fixerande, kontrollerar djuren med blicken), power = kraft och tyngd i vallningsarbetet, dominans, arbetsvilja, lydnad och följsam- het hundförare-djur, m.m. Med tack vare dessa vall-egenskaper är Border Collies blad av de bästa konkurrerande hundar inom sporter som Agility, Lydnad, bruks m.m.Utbildningsarbetet av vallhundar och deras förare pågår kontinuerligt inom SVaK – via lokal-klubbarna samt privata tränare runt om i landet.

Texten är tagen från rasklubben – Svak samt med egna tilläg!